torstai 3. marraskuuta 2016

Köynnöskranssilla väriä talveen

Köynnökset ovat helppoja kranssimateriaaleja. Et tarvise kuin kranssipannan ja pitkiä köynnöksen pätkiä. Käytin omaani kelloköynnöstä, joka on kukkinut tänä vuonna marraskuulle saakka. Se ei näyttänyt ottavan nokkiinsa edes ensilumesta. 


Nyt oli kuitenkin aika viedä kelloköynnös talvetukseen. Lyhensin monimetristä köynnöstä ronskilla kädellä ja hyödynsin pätkät kranssiin. Ja voiko olla tämän kauniimpi? Purppuraa, häivähdys vihreää ja hieman vanhaa roosaa. Juuri tällaiset boheemit ja rennot tekeleet ovat niitä kaikkein kauneimpia.


Kahvi höyrysi vilpoisessa kelissä kun kiedoin kranssia kasaan. Köynnökset ovat siitä käteviä, että pätkät ovar usein niin pitkiä, että niitä ei tarvitse sitoa. Riittää kun kieputtaa köynnöstä pannan ympärille. Hieman tahmeat kärhet nappaat mukavasti toisiinsa kiinni ja kranssi pysyy kauniisti kasassa.


Pantoja saa lähes jokaisesta isommasta marketista ja askarteluliikkestä. Näitä on kuitenkin niin helppo kieputella ympyräksi, että en viitsi maksaa niistä. Materiaaliksi käy oikeastaa mikä vain suht tuore ja taipuisa oksa kuten koivun tai pajun vitsat.


Kelloköynnöksessä on väriensä vuoksi jotain vanhahtavaa ja romanttista. Lehtimateriaali ja kukinnot eivät nuupahda helposti, mikä tekee köynnöksestä ylivertaisen leikon.


Värinsä vuoksi se on kuin tehty kanervien pariksi. Tähän aikaan vuodesta kaikki purppura ja marjapuuron sävyt sykähdyttävät.


Aurinkoista torstaita! Kyllä meitä nyt hellitään.

SHARE:

20 kommenttia

  1. Hyvä idea köynnöksien omistajille! Sää on meilläkin melko kylmä, kun tuulee. Tykkään talvesta, joten en valita. Hyvää viikonvaihdetta sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aurinko paistaa ja ulkona niin valoisaa lumipeitteen vuoksi. En valita minäkään. Todellakaan!

      Poista
  2. Hieno kranssi.
    Pitääpä ensi keväänä kylvää muutama kelloköynnös...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muista aloittaa ajoissa. Kylvöihin ei nyt enää niin pitkä aika ole. Omani laitan tulille tammikuun lopulla :D

      Poista
  3. Olen aina ollut vähän kranssien vastainen tyyppi, mutta kyllähän tässä joutuu näköjään vähän kannastaan tinkimään, kun näkee tämmöisiä kivan "luomuja" versioita :). Tykkään, kun on tollanen "ei se oo niin justiinsa"-versio, vaan mukavan rento. Ehkä mun inhokit on olleet jotain keinotekoisia kaupassa myytäviä muovihavukransseja. Huuuh. Onkohan sellaisia enää edes olemassa? Toivottavasti ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin mäkin :D En tykkää mistään valmiista koristeista kranssissa. Ainoastaan rautalanka menee. Kaikki boheemi ja rennonletkeä on munkin mieleen. Ja saleen niitä muovihavukransseja on vielä olemassa :D

      Poista
  4. Onpas hyvä idea tuollainen luomukranssi. Tämä täytyy muistaa ensi kesänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo versot ovat kestäneet jo pari päivää niin ettei niille ole tapahtunut mitään. Jotenkin se nestekierto kai pysyy noissa suht hyvin. Ihan paras köynnös ikinä!

      Poista
  5. Värit ovat kyllä niin upeat ihan luonnostaan. Mahtavaa hyötykäyttöä pois heitettävistä oksista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tykkään kierrättää kaikkea. Ja kuka noita poiskaan raaskisi heittää?

      Poista
  6. Aivan ihana kranssi <3 Itse olen vasta nyt tänä syksynä hurahtanut kransseihin, tosin tähän mennessä olen tehnyt ainoastaan yhden kranssin vaahteranlehdistä. Suunnitelmissa on tehdä havukransseja ainakin nyt jouluksi :) Tuossa sinun kranssissa on kyllä niin upeat värit <3 Talvista torstaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tein myös erilaisia havu- ja käpykransseja. Mä tykkään käyttää niitä lyhtyjen ympärillä ja ruukutuspöydällä. Oveen ei ole vielä ilmestynyt yhtään. Mukavan talvista torstaita sinnekin!

      Poista
  7. Voi, onko kelloköynnös noin kestävä kasvi? Se on aivan i-has-tut-ta-va violetteine sävyineen. Ilman kasvihuonetta se ei ole meillä ehtinyt kukkaan, joten olen jättänyt viime vuosina kasvattamatta. Mutta että noin kaunis kranssi! Mitkä värit! Voi olla, että nyt alkaa hahmottua ensi vuoden ajatukset terassin kasveista. Enpä olisi uskonut, että sitä heti marraskuussa innostuu suunnitteluun - vastahan sitä päästiin edellisestä kasvukaudesta ;)

    Kiitos tästä vinkistä!

    Sini K.
    kasvihormoni.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä on mun ekat omakasvattamat. Kukkivat vasta elokuussa mulla, mutta ei se haittaa. Nämä on ihan mielettömän runsaita ja purppura väri alkoi ilmestyä jo ennen kukkia osaan amppeleista. Ja jokainen kukka on jotain niin mieletöntä, että ei voi tajuta... Aloitin esikasvatuksen tammikuun lopussa. Ei meilläkään kasvaria ole. Nyt yritän yhden ruukun talvettaa. Enempää ei mahdu.

      Ja yllätyin tuosta kestävyydestä. Mä luulin että tämä on kylmänarka. Ja versot ei ole lössähtäneet leikkuun jälkeenkään. Erikoista. Mä ainakin tiedän mitä esikasvatan jatkossa joka kevät :D

      Poista
  8. Kyllä kertakaikkiaan on kauniit värit! Hillittyä eleganssia syksyyn. Mii laik!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän väriset kasvit on muutenkin mun heikkous. Jotenkin niin tyylikkäitä.

      Poista
  9. Oi kun hieno kranssi! Pitääpä kurkata työpaikalla, onko siellä kelloköynnökset jo paleltuneet. Voiko sitä tosiaan talvettaakin? Olen ostanut kesäksi aina uudet. Ne ovat kyllä upeita köynnöksiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun käsityksen mukaan kelloköynöksen voi talvettaa samoin kuin esim. mustasilmäsusannan tai keijunmekon. Näin sanoi mun kasvitiedon opettaja koulussa aikoinaan. Mä kokeilen nyt ekaa kertaa :)

      Poista
  10. Kaunista ja koristeellista, luonnollista.
    Ihanat syksyiset värit.
    Nyt alkaa kranssi-suunnitelmat pyöriä päässä :) 🍀

    VastaaPoista
  11. Kerrassaan upea kranssi <3 Hmm... tekisi mieli ensi vuonna laittaa kelloköynnöstä ihan vain, että saisi näin ihanaa kranssimateriaalia :D

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig