maanantai 6. helmikuuta 2017

Esikasvata perennat ulkona



Eilisen esikasvatuspostaus herätti tosi kivasti keskustelua onnistumisista ja epäonnistumisista. Yksi vinkki ansaitsee kuitenkin oman postauksensa. Nimittäin perennojen esikasvatus ulkona. Poimin tämän vinkin matkaani Hernepensaan takana siintää potager-blogin Johannalta, kun olin tekemässä juttua lehteen heidän puutarhastaan. Ihmettelin, miten yksi rouva voi kasvattaa sellaisen tantereen täyteen perennoja itsekseen. Ja syy oli niin simppeli, etten voinut korviani uskoa.

Kaunopunahattu on melko lyhytikäinen perenna. Siksi niitä olisi hyvä kylvää lisää vähintään joka toinen vuosi.

Perennat voi nimittäin kasvattaa kokonaan ulkona. Oli sitten kyseessä kylmäkäsiteltävät tai ilman itävät siemenet. Tilasin viime talvena isot määrät perennan siemeniä kuten tulikukkia, tähtiputkia, akileijoja ja tyräkkejä. Kylmäkäsiteltävät laitoin tulille tammikuun lopulla ja muut siemenet maaliskuussa. Homma toimi näin: Kylvin siemenet taimimultaan sisällä ja annoin siementen kerätä mullassa kosteutta pari päivää. Sen jälkeen etsin runsaslumisimman paikan pihalta, kääräisin ruukut harsolla ja lapioin lunta päälle. Valitsin tarkoituksella loivan rinteen, jotta vesi ei jäisi seisomaan ruukkujen juurelle.

 
 Harson voi virittää yhden tai useamman ruukun päälle kerrallaan. 

Viime talven vaihtelevat lumikelitkään eivät haitanneet kylmäkäsittelyä. Välillä lumi oli sulanut kokonaan pois ruukkujen päältä. Riivin viimeisiä lumirippeitä ruukkujen päälle aina kun muistin. Johannan filosofian mukaan siemen kyllä tietää milloin on sopiva aika alkaa itää. Ja näin juuri se meni. En koulinut siemeniä missään vaiheessa. Annoin niiden vain kasvaa ruukussa. Kastelun kanssa oli hieman muistamista, ja välillä potit olivat aivan kuivia ja taimet nuupollaan. Jotenkin nämä ulkona kasvaneet taimet olivat kuitenkin paljon sitkeämpiä. Vesitilkka herätti ne aina henkiin.

Sinipallo-ohdake onnistuu jopa suorakylvönä. Yksi helpoimmista perennoista, joka on ehdottomasti kasvattamisen arvoinen.

Kesä-heinäkuun aikana siirtelin pikkutaimia tuleville paikoilleen kukkapenkkien aukkopaikkoihin. Ja tulevana kesänä ne kukkivat ensi kertaa. Siitä olen varma. Saatoin huoletta varata sisätilojen esikasvatuspinnat kesäkukille ja hyötykasveille. Tuntui jopa hieman höhlältä, että miten en ole tätä aiemmin tajunnut. 

Lehtoakileija 'White Barlow'

Kylmäkäsiteltävät akileijat ovat siitä näppäriä, että siemenet voi halutessan kylvää jo syksyllä. Irrotan kypsät siemenkodat ja ripottelen siemenet akileijojen juurille syksyllä. Kesäkuun paikkeilla pikkutaimet ovat sen kokoisia, että niitä voi siirtää jo toiseen penkkiin. Näitä taimia en kastele ollenkaan. Tällaiset pikkutaimet ovat niitä kaikkein kestävimpiä ja pitkäikäisimpiä. Alkuun ostettu yksi White Barlow on levinnyt siemenistä pienen kukkameren kokoiseksi. 

 Monen haaveilema tähtiputki on erittäin helppo kasvattaa ulkona. 

Olen itsekin vuosien saatossa kasvattanut melkoisen määrän perennoja pihalleni. Toivottavasti joku muukin innostuu tästä. Ei tarvitse surra olemattomia esikasvatustiloja tai huonoa valoa. Tällä keinolla onnistuu jokainen varmasti. 

Reipasta viikonalkua!


SHARE:

35 kommenttia

  1. Jep. Tätä pitää kokeilla:)
    Laitoin myöhäään toissa syksynä yhteen istustusalueeseen useita kylmäkäsiteltävien perennojen siememiä, ajattelin että siinä sitten saavat luonnollisen kylmäkäsittelyn. Ihan hyvä, mutta typeryyksissäni tämä paikka oli ihan liian kuivassa paikassa. Pari onnetonta iti. Pitää jatkossa vähän miettiä tarkemmin ja muistaa pitää huolta vähän tarkemmin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän epäselvästi kirjoitin, siis joskus marraskuussa kylvin ne siemenet, mutta seuraavanä keväänä, alkukesästä se istutusalue ehti kuivahtaa liian monta kertaa ;)

      Poista
    2. Mä laitoin ekalla kerralla kans liian kuivaan paikkaan. Ei auttanut kuin lapioida lunta usein ja kastella, kun ne loppuivat. Runsaslumisin paikka on harvoin se kuivin. Ainakin musta tuntuu siltä:)

      Poista
  2. Tätä on pakko kokeilla! Lunta ei kyllä löydy senkään vertaa, että saisi istutuksia peiteltyä. Mahtaisivatkohan havut auttaa? Tässähän tuli heti syy lähteä uudelleen siemenkaupoille😉

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilisin havuilla. Ja eihän läheskään kaikki kasvit tarvitse kylmäkäsittelyä. Laita sellaisia!

      Poista
  3. Tätä on tullut harrastettua pienessä määrin parin vuoden ajan. Alun perin homma lähti siitä, ettei sisällä ole riittävästi esikasvatustilaa. Oli pakko priorisoida. Kaikki perennat eivät tarvitse kylmäkäsittelyä ja sellaisia voi kylvää vaikka pitkin kesää. Alkukesästä kylvetyt ovat syksyllä jo sen kokoisia, että ne voi siirtää omille istutuspaikoilleen. Ulkokasvatuksesta on sekin etu, että mullan kanssa voi suihkia mielin määrin, eikä jälkien siivoaminen ole niin työlästä, kuin sisätiloissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on hyvä pointti. Mä kylvän myös pitkin kevättä ja kesää. Kesäkuussa kylvetyt on just sopivia elokuussa. Ulkona kylvämisessä on niin monta hyvää puolta. Musta tuntuu, että siitä jää aina työvaiheita välistä. Ja yksi juttu on nimenomaan tuo siivoaminen mikä ei ole koskaan kivaa.

      Poista
  4. Viime vuonna kokeilin oikeastaan ensimmäistä kertaa kylmänkukkien kanssa ja sehän onnistui. En laittanut edes lumeen ja asetin ruukun tuolille pyytarhapöydän alle suojiin. Välillä kastelin kun muistin, taisi päästä kuivumaankin jossain vaiheessa. Keväällä nostin kasvihuoneeseen ja kas kummaa, siemenet alkoivat itää.
    Saas nähdä selvisivätkö taimet talvesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kylmänkukkia ois ihana saada! Pitääpä katsella siemeniä :D

      Poista
  5. Tätä mä aion kokeilla!
    Olen joskus kylvänyt perennoja ruukkuun jo syksyllä ja vienyt ne ulos. Jostain syystä kylvöt eivät silloin onnistuneet. Sinä talvena oli kyllä extra vähän lunta.
    Olenkin miettinyt, kuinka Jori on saanut kasvatettua niin paljon perennoja. Tää on ihan loistava vinkki! 💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just vedin sen kaapista ulos :D Tähän vielä kasvari jossa vois hoivata niitä pikkutaimia ja halutessaan koulia ne. Kyllä ois komeeta!

      Poista
  6. Kylmäkäsiteltäviä olen upottanut ruukkuineen tai muovirasioineen multaan syksyllä, näin olen saanut siemenille kylmäkuurin. Ihan kaikki ei ole aina onnistunut, mutta osa on. Maahan upotettuna ne eivät kuivu niin helposti. Osan laitoin viime helmikuussa juuri tuolla tavalla harson alle, lunta päälle ja sen päälle vielä vesivenerilevyn kivien varaan (jotta jäi rakoa). Levyn varmuudeksi siksi, koska meillä oli niin vähän lunta. Mutta sitten unohtui kastelu kevään kuluessa ja nämä vaan pääsivät kuivahtamaan niin pahasti, että eivät sitten toipuneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta toi harso on kätevä. Sulanutta vettä menee kasveille, mutta astiat eivät lilli samalla tavalla kuin taivasalla. Tuo maahan upottaminen on varmasti tosi kätevä, kun kasvit hyötyvät myös maakosteudesta.

      Poista
  7. Oon kasvatellu taimia pihalla, tähän mennessä oon tehny kylmäkäsittelyn jääkaapissa tai suorakylvöllä:) Viime syksynä oli tarkoitus suorakylvää, mutta se jäi tekemättä. Olinkin aatellu käyttää tätä kertomaasi tekniikkaa tällä kertaa jääkaapin siasta :) Pidän peukkuja, että viime kesänä kasvaneet siementaimet todella selviävät tästä talvesta, edellinen oli kuolemaksi esim mainitsemallesi, toissa keväänä suorakylvämälleni sinipallo-ohdakkeelle :/ Olis tosi kiva päästä vihdoin näkemään sen kukat :) Ja just tosta viime talvesta johtuen oon aatellu siirtyä 1-3 vuodessa kukkimaan alkavien perennojen kohdalla siemenkasvatukseen, niin ei sitten mene niin paljo pienestä puutarhabudjetista hukkaan, jos on kurja talvi. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullakin meni viime talveva, vaikka mitä. Varmaan meni yhdellä sun toisella. Ei tämäkään talvi huippu ole. Olisi tosi kurjaa menettää viime kesän kylvöt, joten nyt pidetään peukkuja :)

      Poista
  8. Minulla on parempia kokemuksia kylmäkäsittelystä jääkaapissa perliitissä. Viime keväänä tein kuten tässä jutussa, niin eipä ne kaikki itäneet. Siemenissäkin toki voi olla oma murheensa. Useana vuonna olen kesäkuun alussa kylvänyt ne perennojen siemenet, mitkä eivät kylmäkäsittelyä kaipaa, ruukkuihin. Tämä toimii, kun vain muistaa kastella. Loppu kesästä voi istuttaa taimet maahan ja kukintaa odotella seuraavana kesänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta näissä on aina mukana sattuman kauppaa - niin sisällä kuin ulkona. Mikään ei sinänsä ole autuaaksi tekevä tapa. Ulkona vaan paljon helpompaa, kun ei tarvitse huolia karaisusta, siivoamisesta tai esikasvatustilasta :)

      Poista
  9. Kiitos vinkistä, taidan kokeilla kun tulee sopivia siemeniä vastaan. Pihassa olen kokeillut niin että siemenet maahan ja saavat kasvaa itsekseen. Siinä vain on riskinsä ettei enää muista mitä on laittanut ja minne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näinpä juuri. Olen tämän yrittänyt ratkoa sillä, että sirottelen vaan saman kasvin siemeniä juurelle mitä siinä jo kasvaa. Se ei kyllä auta jos jotain uutta haluaa kylvää :D Ja vahinkoja sattuu tossa tavassa takuuvarmasti. Mulle ainakin :D

      Poista
  10. Hyvä vinkki! Siemeniä tulee hankittua aina sen verran, että niitä riittää sekä sisälle että ulos :) Luin jostain myös sellaista, että kylmäkäsiteltävät siemenet voi laittaa talvella kasvihuoneeseen itämään, siellä ovat suojassa tuulilta ja sateilta. Ei tarvitsisi täyttää jääkaappia kylvörasioilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin olen lukenut tämän, mutta mulla ei ole kasvihuonetta. On kyllä ehdottomasti kokeilemisen arvoinen vinkkin!

      Poista
  11. Punahattuja olen kylvänyt syksyllä kylmään kasvihuonetapaseen ja keväällä aika myöhään ne kaikki itivät tai ainakin kylvölaatikko oli ihan täynnä pieniä taimia. Kesällä koulin ruukkuihin ja syyskesällä istutin kasvupaikoilleen ja seuraavana kesänä ne kukkivat. Pitää nyt ensi syksynä tehdä uusi kylvös, kerään omista punahatuista siemeniä. Olen koittanut saada siemeniä valkoisesta punahatusta, mutta joka syksy ne ovat pilaantuneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punahattu on harmillisen lyhytikäinen. Mä olen kasvattanut omia ja ostanut alelaarijuurakoita niin nyt niitä suht hyvin. Mutta ens kesänä ehkä jo taas vähemmän :/

      Poista
  12. Pistin syksyllä muutaman ruukun pihalle tätä varten ja nyt pitäisi muistaa laittaa pari lajia lisää. Tilaahan ei oikeastaan enää ole, mutta aina pitää luottaa siihen, että joku kasvi häviää joka tapauksessa talvella, eikös juu ;) Kiitos aikataulumuistutuksesta, kohta kylvän!

    Sini K.
    kasvihormoni.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä vallan innostuin, hain siemeniä ja pistin multaan. Ja sit iski paniikki et olinko liian aikaisessa 😂 Mut meinaan viedä noi kasvihuoneeseen, katotaan lähtevätkö keväällä kasvuun...

      Poista
    2. Mulla meni vahingossa viimeksi ei-kylmäkäsiteltäviä siemeniä yksi satsi jo tammikussa. Ne iti sitten jossain vaiheessa keväällä :D

      Poista
    3. Eli nou hätä, kyllä ne sieltä joskus nousee :D

      Poista
  13. Hyvä postaus,kiitos vinkeistä. Itse laittelin kanssa noita kylmäkäsittelyn tarvitsevia viimeviikollla purkkeihin mutta meilläpä ei ole lunta joten ovat nyt parvekkeella kevyen harson alla, ajattelin siirtää ne pihalle havujen alle. Jospa innostuisivat lähtemään..jää nähtäväksi, jos ei laitan syksyllä ne siemenet mitä jäi suoraan ulos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kestä! Ainahan se siementen kanssa hieman arpapeliä. Pelaan sitä peliä kuitenkin mieluummin ulkona kuin sisällä :D

      Poista
  14. Minullakin kylmäkäsiteltäviä siemeniä viime viikolla kylvettyinä, nytpä harsotankin ne heti ja vien ulos... vai odotanko vähän lauhtuvampia ilmoja vielä muutaman päivän.. ehkä niin. Mutta kiva kuulla näitä erilaisia onnistuneita kokeiluja, ja sitäkin, ettei muutkaan aina onnistu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä veisin saman tien, jos lunta vain löytyy. Siemenet tarvitsevat 5-8 viikkoa kylmää ja veikkaan että lumi alkaa sulaa taas maaliskuussa.

      Poista
  15. Hyvä muistutus! Keväällä tuntuu, että hukkuu purkkeihin sisätiloissa. Muutaman kerran olen kokeillut kylvämistä ulos, mutta olen tuonut itäneet purkit sisään, jotta tulisin hoitaneeksi niitä paremmin. Kuivat sisätilat saa hennot taimet kuolemaan, ja ne olisivat hoituneet paremmin itsekseen ulkona. =)
    Siemenet on hyvä kylvää suoraan ruukkuihin, jolloin koulimisella ei ole tavattoman kiire. Eihän luonnossakaan kukaan ole taimia koulimassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näin juuri. Mua on melkein naurattanut miten vähällä kastelulla taimet ovat menneet. Ja että ei niitä tarvitse tuolla koulia. Jättää vaan riittävästi kasvutilaa jo kylvövaiheessa.

      Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig