maanantai 27. helmikuuta 2017

Takapakkeja

Helmikuun loppu yllätti mitä kauneimmalla talvella. Aurinko paistaa lähes päivittäin ja lumi on kuin puuteria. Siitä huolimatta ajatus karkaa kevääseen. Minkä sitä sisäiselle kellolleen mahtaa. Kädet kaipaavat multaa, varpaat pehmeää nurmikkoa alleen ja mieli aurinkoa. Onneksi on esikasvatus. Se lienee keksitty pitämään meidät puutarhaintoilijat aloillaan toistaiseksi. 


Omat kasvatukseni ottivat niin järkyttävän takapakin, etten tiennyt miten päin olla. Miten oli mahdollista ettei yksikään kelloköynnöksen siemenistä itänyt? Ihmettelin tyhjää multapintaa lähes kaksi viikkoa ja manasin turvepottivalintaa. Oliko viherpeukaloni talviunilla vai missä mätti?


Kiikutin pottitarjottimet vessaan lattialämmityksen päälle ja upotin potti kerrallan jokaisen yksilön veteen. Kastelin turvepotit läpimäräksi kaksi kertaa päivässä ja jo alkoi tapahtua! Kunnes... Nessa the Rescuedog ihastui pieniin vihreisiin vauvoihin ja kantoi niitä yksi kerrallaan olkkariin. Onneksi ehdin viidennen potin kohdalla hätiin. Miten satuinkin kylvämään onnekseni tuplamäärän siemeniä tälle keväälle? Tässä ne pikkuiset nyt ovat kurottelemassa kohti kesää. 


Meitä ei estä enää mikään. Täältä tullaan!

SHARE:

21 kommenttia

 1. Hih, Nessassa on selvästi puutarhakoira-ainesta! Odotahan vain, kun pääsee pihahommiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä odota yhtään :/ Tervemenoa kaikki ihan sipulikukat :D

   Poista
 2. Nelijalkaiset puutarha-apulaiset ovat "ihania" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon ollut vähän kauhuissani pihan suhteen. Miten en tätä nähnyt? No kerrasta opin :D

   Poista
 3. Minullakin kesti kelloköynnösten itäminen tänä vuonna todella kauan! Olisiko mahdollista, että kun kylvin pienenevän kuun aikaan, olisi sillä tässä kohdassa ollut niin paljon vaikutusta? :D Nyt ovat kaikki itäneet, viimeistä siementä myöten. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuule, ihan samoja hullutuksia mietin itsekin :D Mä en ole sitä ikinä noudattanut tietoisesti,vaikka se kiinnostaakiin. Miten tosiaan oli mahdollista, että yksikään ei ensin idä ja sitten itääkin kaikki. Kyllä on mystistä tämä puutarhan hoito :D

   Poista
 4. Terhakkaita kelloköynnöksen taimia. Toivottavasti saat noista jäljelle jääneistä kasvatettua rehevät köynnökset:)
  Minullakin helmikuussa kylvetyissä daalioissa on ollut itäminen kummallisen huonoa. Kolmen viikon mietinnän jälkeen vain kaksi tainta on noussut kolmestakymmenestä siemenestä. Uusintakylvöä ajattelin tehdä lopuista siemenistä, josko muutaman daaliantaimen saisin vielä lisää.
  Onneksi muut kylvökset ovat onnistuneet hyvin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä lähtivät vauhdilla kasvuun, kun hieman avitin. Olen jo melko kokenut köynnösten kasvattaja niin hieman kummastuin tätä alkua. Mutta kasveilla on aina oma tahto, kaikkeen ei voi vaikuttaa :D

   Poista
 5. Tää esikasvatus on niin ihmeellistä! Ei voi olla koskaan varma, miten siemenet itää tai taimet kasvaa. Mutta on se vaan niin ihanaa, kun taimet sitten kasvavatkin. Se palkitsee valtavasti.
  Upean näköiset taimethan siellä kurottelee kohti taivasta ja Nessa varmasti vaan yritti auttaa. Senkin mielestä taimet kuuluvat paraatipaikalle, eivätkä mihinkään vessan nurkkaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän oli todella innoissaan löytämistään pikkupoteista :D

   Poista
 6. Itse aikoinaan ihmetteliin mikä on kun taimet ei lähde ja kävin katsomassa tarkemmin, ei ollut yhtään maassa vaan piilotettuna penkin sivuun. Koiruli oli kaivanut kaikki ylös sitä mukaa kun niitä sinne sain. No ehkä se paikka ei ollutkaan niin hyvä :) Onneksi sait taimesi kasvamaan, näyttää hyvälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen vahvasti harkinnut juoksunarua etupihalle missä pääsisi tapahtumaan vähiten vahinkoa. Mun mielenterveys ei ehkä kestä ylöskaivettuja penkkejä :D

   Poista
 7. Hih, onneksi tosiaan on esikasvatus, vihreää on ihan pakko nähdä jo;)

  VastaaPoista
 8. Joo, onneksi on esikasvatus.
  Minä kokeilin tänä vuonna myös noita turvepotteja, ja kuivahtavat liian nopeasti. Seuraavan kylvösatsin laitoin niihin vanhoihin muoviruukkuihin joita olen aiemminkin käyttänyt. Minusta oli niiden kylvösten kosteutta helpompi vahtia.
  Meillä koira kävi hakemassa kylppäristä taimien nimikyltit. Onneksi muistin mitä oli missäkin kun siellä oli silloin vain paria lajia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tajua noita potteja ollenkaan! Muovisten käyttöä perustelen sillä, että pesen ne joka vuosi ja käytän samoja monta vuotta. Olisi kivempi tällainen ekologisempi vaihtoehto muuten.

   Mahtavaa osallistumista sielläkin :D Noi koirat on niin hassuja, kun aina pitää kuskata kaikkea ympäriinsä! :)

   Poista
 9. Täälläkin odotellaan kelloköynnöksen taimia, viikko sitten laitettu kasvilampun alle eikä ainakaan vielä näy...mun ovat kyllä muovipurkeissa, toivotaan että nousevat!

  Laitoin toiseen astiaan sekä persiljaa että tammenlehväsalaattia pari viikkoa sitten. Persiljat on jo nousseet, salaatti ei...en ymmärrä...salaattia kasvattelen siis läpi vuoden yleensä :/ Mutta odotellaan josko intoutuisivat kuitenkin :)

  Mutta onhan noita mukava seurailla mitkä nousee ja mitkä ei, pettymyksiltä ei aina voi välttyä vaikka iloa ja onnea onnistumisista sitten sitäkin enemmän :)

  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä on ihana seurata. Joskus tuntuu ihan pöljältä miten tunteella hommaan ottaantuu, kun joku ei onnistukaan. Eihän tämä oikeasti niin vakavaa ole. Maailman paras harrastus :D

   Poista
 10. apulainen vähän testasi:) Minä toivoin Rikusta puutarhakaveria, mutta aina kun menen hommiin, niin Riku pyytää päästä sisälle. Sem mielestä puutarhurointi on tylsää, D!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä Nessa viihtyy ulkona niin kauan kuin mahdollista. Se on tosin vähän vikkelä karkaamaan. Meillä mennään puutarhailut nyt juoksunarussa :)

   Poista
 11. No kylläpä oli työteliäät taimet ja osa koki vähän koviakin... :o
  Mutta palkintona on viherrystä :)

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig