lauantai 25. helmikuuta 2017

Oma domain Bloggeriin - selkeät ja helpot ohjeet

Oma domain eli verkkosivun osoite on tärkeä osa blogin ilmettä ja tavaramerkkiä. Isokin blogi voi toimia blogisalustan osoitteella, mutta omaa osoitetta kannattaa ainakin harkita, kun kävijämäärät kasvavat. Mitä enemmän bloggaaminen liippaa myös kaupallista toimintaa tai omaa yritystä, sitä merkityksellisempi osa brändiä osoite on. Lupasin kirjoittaa ohjeet domainin hankintaan, joten tässä tulee!

1. Hanki domain palveluntarjoajan kautta. Yrityksiä -ja hintoja- on useita. Vertaile ja valitse. Osoitteen voi hankkia esimerkiksi Nebulan, Domainhotellin ja Neutechin sivuilla. Omani on jälkimmäiseltä. Tarkasta osoitteen saatavuus palveluntarjoajan sivuilta ja osta vapaa domain. Harkitse osoite tarkkaan. Itse tein tässä kohtaa osoitteenmuutoksen. Työni henkilöityy minuun niin vahvasti, että on kätevintä löytyä nimeni perusteella. Bloginnimi.fi on varmasti se tyypillisin osoite. 

2. Mene Bloggerissa seuraavaa reittiä. Asetukset --> Perus--> Julkaiseminen -->Blogin osoite --> *Määritä blogillesi kolmannen osapuolen URL-osoite* (kirjoita muodossa www.bloginnimi.fi) --> tallenna.


3. Tallennus saa aikaan virheen. ÄLÄ HÄTÄÄNNY. Se kuuluu asiaan. Blogger kertoo, että 'Emme pystyneet varmistamaan, että sinulla on valtuutus käyttää tätä verkkotunnusta. Virhe (ja joku vaihteleva numero). Seuraava askel on kertoa Bloggerille palveluntarjoajasi kautta, että sinulla on valtuutus domainiin. Sitä varten, Blogger antaa sinulle kaksi CNAME-nimeä, jotka sinun pitäisi syöttää palveluntarjoajasi asiakassivuilla DNS-asetuksiisi. Oikeasti helpompaa kuin voisi luulla. En aluksi ymmärtänyt mikä yhdistyy mihin ja missä. Tein tällaisen helpon kaavion, joka on helpotettu versio Bloggerin kaaviosta. Kaavioon olen merkinnyt ruusuilla mitkä kaksi kuuluvat yhteen. Yhdistä keltaiset keskenään ja punaiset keskenään. Kirjainrimpsut ovat uniikit jokaisella. 


4. Mene palveluntajoajan sivuille ja kirjaudu sisään (olet todennäköisesti saanut tunnukset sähköpostiisi). Esimerkiksi Neutechilla paikka on merkitty tunnuksella Asiakassivut. Etsi kohta Verkkotunnukset TAI dns hallinta --> Nimipalvelutietueet. Etsi kohta missä voit lisätä tietueita. Valitse CNAME.

KELTAISET RUUSUT

- Kirjoita kohtaan CNAME *www*
- Kirjoita kohtaan TTL *3600* (tämä on yleensä jo valmiina)
- Kirjoita kohtaan KOHDE *ghs.google.com*


PUNAISET RUUSUT

-Kirjoita kohtaan CNAME *lyhyt kirjainrimpsu*
-Kirjoita kohtaan TTL *3600* (tämä on yleensä jo valmiina)
-Kirjoita kohtaan KOHDE *pitkä kirjainrimpsu*

Tallenna / hyväksy muutokset

5. Palaa Bloggeriin ja tallenna. Voi mennä tuntikin ennen kuin Blogger antaa tallentaa muutoksen. Älä siis hätäänny, vaikka tallennus ei heti onnistu. Voi myös mennä hetki ennen kuin blogi toimii uudella domainilla. Paina refresh pari kertaa niin pian toimii.

Yleispätevät ohjeet ovat siitä hankalat kirjoittaa, että palveluntarjoajan sivut ovat aina uniikit. Kysy rohkeasti apua teknisestä tuesta CNAME - tietueen kirjoittamiseen. Tällä tiedolla he osaavat ohjata sinut oikeaan paikkaan.

Ilokseni huomasin, että muiden blogilistojen linkkaukset löysivät myös uuteen osoitteeseeni ilman, että piti tehdä mitään. Toivottavasti näistä ohjeista on muillekin iloa!

Leppoisaa sunnuntaita!


SHARE:

5 kommenttia

 1. zoner.fi on myös kotimainen palveluntarjoaja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos lisäyksestä! Mä listasin tähän vain pari, että saa helpommin käsityksen asiasta ja pääsee vertailun alkuun :)

   Poista
 2. Yeeh, hyvät ohjeet!! Tämä domain nimen muutos oli kyllä aika pelottava, silloin kun minä tein sen, kun ei tiennyt ollenkaan mitään siitä. Minulla on ollut 7 vuotta niin että tililtä on mennyt automaattisesta rahaa domain nimestä, ja en ole sen kummmemin ajatellut asiaa. Mutta viime syksynä mun sivu yhtäkkiä lakkas toimimaan. Voi jestas ennen kuin sain selvää että se johtui pankkikortin vaihdosta vuosi sitten. Ja siinä meni kyllä 2 viikkoa ennen kuin sain selville missä tuo pankkikortin numero sai vaihdettua, kun asiat on muuttunt aika lailla 7 vuoden aikana. huhu... Mun pitää kyllä sanoa että en saanut ollenkaan apua bloggerilta tai domain palvelijalta tämän asian kanssa. Ja kun en tiennyt ensin mistä oli kyse, niin molemmat syytti sitä toista ja totesin että olin on my own tämän ongelman kanssa. Tämän linkin kautta sain muutettua tilinumero: https://admin.google.com ja veivattua sivu uudestaan pystyyn. huhu...
  Tämmöistä :) Ha en skön söndag!!! h. Nina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei tää oli tosi hyvä lisäys. Mä maksan suoraan palveluntarjoajalle. Musta oli hyvä muutos, että palveluntarjoaja rekisteröi domainin ja ei tarvitse olla muualle yhteydessä. Mutta tollanen ongelma ei tullut edes mieleen.

   En löytänyt selkeitä ohjeita tähän hommaan, mikä varmaan johtuu juuri siitä, että palveluntarjoajan sivut ovat kaikilla erilaiset. Yritin nyt jotkut tehdä, että jää itsellekin muistiin, jos joskus tarvitsee jostain syystä uusiksi tehdä. Meni kauheasti aikaa tulkitessa ja etsiessä ohjeita.

   Mukavaa sunnuntaita sinnekin! :)

   Poista
 3. Kiitos hyvistä ohjeista! Voi olla, että ne joskus ovat minullekin tarpeen. :)

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig