sunnuntai 7. lokakuuta 2018

3 vinkkiä -kerää itse siemeniä

Kerää siemeniä omasta puutarhasta. Keittiöpuutarha, perennapenkit ja kesäkukkaruukut ovat hyvä paikka aloittaa etsintä. Myös puista on helppo poimia siemeniä. Kun pääset vauhtiin, on kypsä siemen helppo tunnistaa.

1. Tunnista kypsä siemen

Kypsä siemen voi näyttää hyvin monenlaiselta riippuen kasvista. Hyvä tunnistuskeino on, että kypsä siemen irtoaa helposti. Heleän vaaleanvihreä siemen on harvoin valmis. Kypsät siemenet ovat useimmiten väriltään tummia - jopa mustia. 

2. Kerää oikeaan aikaan

Siemeniä on hyvä seurata, sillä ne maistuvat usein linnuille. Jos siemenet ovat pinnalla, on helppo kokeilla joko siemen irtoaa. Jos kasvi muodostaa siemenkodan, voit helisyttää kukkavartta kevyesti ja kuunnella. Kypsät siemenet ovat irtonaisia ja rapisevat siemenkodan sisällä.  Syyskuussa alkaa löytyä kerättävää. Lokakuu on keruun kannalta jo melko varmaa aikaa. 

3. Aloita helpoista

Kukkivilla kasveilla siemenet muodostuvat kukintojen jälkeen. Siemenet saattavat sijaita kuivan näköisen kukan sisällä, kun ravistat kukkaa siemenet irtoavat. Tällainen on esimerkiksi kaunopunahattu. Siemenkota on yleensä helppo tunnistaa. Sen sisällä on useita siemeniä. Tällaisia ovat esimerkiksi neidonkukka, pioniunikko ja petunia tai perennoista varjolilja sekä salkoruusu. Erityisen helppoja ovat kasvit, joissa siemenet ovat näkyvillä sellaisenaan. Tällaisia kasveja ovat esimerkiksi krassit, kehäkukat ja punakosmoskukka.


Minä kävin keräämässä isot määrät eilen ja viime viikonloppuna. Mukaan tarttui piikkiputkien, varjoliljan, salkoruusun, kaunopunahatun, sinipallo-ohdakkeen, akileijan lajikkeiden, kehäkukkien, punakosmoskukan, neidonkukan ja auringonkukan siemeniä.

Ihanaa sunnuntaita!

SHARE:

6 kommenttia

  1. Ihanat fiilistelykuvat! Kaunista sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihan näin siistiä ja nättiä ei ollut eilen illalla, kun rymysin keittiöpuutarhassa jo pimeään aikaan :D Siemenet piti laittaa kuivahtamaan astioihin.

      Poista
  2. Siementen keruu onkin jännittävää puuhaa. Yllätysmomenttina sitten se, minkä näköisiä jälkeläisiä kylvöksistä kasvaa. Mitenköhän kypsymättömät siemenet säilyttävät itämiskykynsä, jos halla pääsee niitä puraisemaan? Huomasin nimittäin jalokärhöissäni isoja siemeniä, mutta olivat olleet ulkona jo pari ihan kunnon pakkasyötä. Keräsin hahtuvapalloja talteen ja ajattelin kokeilla kylvöä, mutta tuo vain mietityttää. Vaikka tämä kesä taisi olla jopa täällä IV-vyöhykkeellä jalokärhöillekin riittävän pitkä, niin ihan ei riittänyt kasvukauden pituus siementen kypsyttämiseen loppuun asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa..tätä en tiedäkään. Niin iso osa siemenistä hyötyy kylmästä - ja jopa vaatii sen. En jotenkin jaksa uskoa, että siitä mitään haittaa on. Siemeniä lähtee tuulen mukaan usein talvella. Tuulten matkassa ne lentävät hankikannolla pitkiäkin matkoja. Siksikin talventörröttäjät ovat hyvästä. En olisi itse kovin huolissani, jos siemen on kypsä.

      Poista
  3. Jotain siemeniä tulee kerättyä joka vuosi talteen ja tästä muistuikin mieleen että sinipiikkiputket ovat vielä katkomatta, en tahdo sen leviävän liikaa joten parempi katko varret pois ennen siementen leviämistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään. Ne siementävät tosi rajusti. Omat piikkiputkien siemenet menevät lahjaksi :)

      Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig