maanantai 23. lokakuuta 2017

Luiskat kuntoon kuorikatteella

yhteistyö: GreenCare

Kirjoitan tänään myös hieman ohi pihan ja puutarhan. Nyt ollaan tontin laitamilla ja jopa sen ulkopuolella. Pihan sisältä kun piha näyttää loppuvan muotoon leikattuun taikinamarja-aitaan. Sen takana on  melkoisen jyrkkä luiska, jolla on mittaa lähes kolme metriä. Tien laitaa puolestaan on kolmisenkymmentä metriä. Tältä se on näyttänyt kokonaisuudessaan vasta pari päivää. Viimeiset neliöt viimeisteltiin lauantaina.

Aiemmin luiska kasvoi niittämättömänä vyötärönkorkuista vuohenputkea, rikkaa, heinää ja nokkosta. Pari viimeistä vuotta kasvua niitettiin. Pyrin sulkemaan silmäni joka kerta ohi kulkiessani. Hirvitys johon en halunnut koskea. Oli niin paljon kivempi laittaa pihaa tuolla toisella puolella. Luiska kun ei koskettanut millään lailla sisäistä puutarhaintoilijaani. Kauanko hivitystä katsoin? Kymmenisen vuotta. Melko komea suoritus. Heh!


Tänä keväänä päätin laittaa tämän alueen uuteen uskoon samaan syssyyn kasvihuoneen pohjien kanssa. Luiska raavittiin rikki kaivinkoneella ja rikkamoskaa juurinen vedettiin alas. Toiseen laitaan saimme haaskattua ja tasattua kasvihuoneen pohjasta nousseen ylimääräisen maan. Tämän jälkeen oli vuorossa lapiohommat, jota on kestänyt läpi kesän, koska hommaa tehtiin paloissa. Joka neliö oli käännettävä ja harattava moneen kertaan, jotta pohjaan jääneet juuret saatiin pois kokonaan. Melkoinen määrä kärrättävää. Kun pinta oli harattu tasaiseksi, levitin maisemomointikankaan ja päälle ladattiin säkkitolkulla GreenCaren puunkuorikatetta. Oli tärkeää saada kangas ja kate mahdollisimman nopeasti paikoilleen, jotta pintaan ei siementänyt uutta rikkaa. Pienet juuren pätkät kuihtuvat hiljalleen tuonne alle. 

Kangas on juntattu yläreunasta kivillä kiinni. Kate ei ole valunut minnekään edes kovissa sateissa. Katteen paksuus on nyt noin 7 senttiä ja lisään sitä keväällä vielä hienoisen kerroksen. Olen kokenut, että tämä on ainoa tolkullinen tapa pitää ison pihan luiskat siistissä kunnossa. 



Joku ehkä muistaakin meidän tontin toisella laidalla sijaitsevan Kirsikkamäen. Rinnetontin luiska on siellä loivempi, mutta pidempi. Se on peitetty kokonaan kasveilla ja puunkuorikatteella. Kuorikatteella peitetyt alueet ovat tarkoituksella laajoja. Hoito on helppoa ja kasvimassan sekaan mahtuu heittämällä myös kottikärryn kanssa. Pihani on kaukana helppohoitoisesta erityisesti valtavan perennamäärän takia. Sen vuoksi olen halunnut helpottaa hommaa valitsemalla maisemointikankaan käytön luiskissa ja hoitopoluissa. Tiedän sen jakavan mielipiteitä paljon.


Pintaan siementää innolla erityisesti malva. Se on kuitenkin suhteellisen helppo nyppiä irti. Rikat myös erottuvat hyvin ruskeaa taustaa vasten. Hankalin rikoista on peltokorte. Se punkee läpi kankaan tuosta vain. Olen taltuttanut sitä kaatamalla suurimpien kasvustojen päälle GreenCaren Nurmikon Sammal pois-rakeita. Peltokorte viihtyy köyhässä ja happamassa maassa, joten päättelin kotipuutarhakemistinä, että se inhoaa samaa tavaraa kuin sammalkin. Sammal pois on osoittautunut meillä melkoiseksi pelastajaksi peltokorteongelman kanssa. Kokonaan se ei kasvia tapa. Maanpäällinen osa ruskistuu ja kuivuu kasaan minkä seurauksena kasvusto on heikempi ja ei rehota valtoimenaan. 


Kertokaa ihmeessä omat vinkkinne aiheeseen. Kommenteissa on usein tosi hyviä uusia oivalluksia. 

Aurinkoista tiistaita!

*Postaus on tehtyhteistyössä GreenCaren kanssa*
SHARE:

12 kommenttia

  1. Nuo luiskat tosiaan ovat hankalia. Meillä niitä myös on ja kokeilin itse lamoherukkaa, köynnöshortensiaa ja joitakin pieniä pensaita joita löysin tältä tontilta... Saa nähdä, tuleeko niistä koskaan siisteä sillä tavalla. Aika ei tänä kesänä riittänyt kovinkaan ihmeellisiin suorituksiin noiden osalta :D
    Mukavaa viikon jatkoa Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on ajatuksena tehdä joihin kohtiin pari pensasryhmää. Nyt tuolla kasvaa jo kolme suklaakirsikkaa. Istutuksia on onneksi helppo tuonne lisätä. Maa on jo ilman parantamista multamaa. Ei ihme että oli melkoinen rikkalandia.

      Poista
  2. Minulla rinteessä on lamoherukka, minkä juurella on kangas ja hake. Ongelmana meillä on juolavehnä, mikä puskee kankaan läpi. Olisikohan siihen mitää vinkkiä sinulla, millä sen saisi pysymään aisoissa? Harmittaa, kun täällä Suomessa on nurmikon rajaan tarkoitetut muovit (musta) niin kalliita, että isoja penkkiä rajatessa maksaa mansikoita. Tähän asti olen vain kitkenyt juolavehnän pois, kun myrkkyjä en haluaisi käyttää. Mutta noita rajaus juttuja? Onko tullut vastaan, mist niitä saisi edullisesti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei taida juolavehnään olla muuta kikkaa kuin kitkeminen. Mä poistan jopa isot määrät kasvualustaa välillä ja vaihdan uutta tilalle. Niin hankala se on. Kanttaaminen on ainoa edullinen tapa rajata. Iso homma siinä toki on.

      Poista
    2. Minulla on sama meininki tuon kasvualustan uusimisen kanssa jos jokin ei toivottu pääsee kasvamaan valtoimenaan. Tänä syksynä oli kivoja kelejä tehdä kanttauksia ensi kevääksi jo valmiiksi. Meillä tuo juolavehnä on oikea riesa, mutta taistelu jatkuu:)

      Poista
  3. Tuo on kätevä tehdä rinteeseen.Meillä on matalampi ja siinä on kuorikatetta myös.hyvin pysyy rikkaruohot loitolla ja lehdet saa shksyllä suht helposti haravoitua myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta tämän päältä on helpompi haravoida mitä voisi kuvitella. Aina kyllä saa lisätä joka kevät uutta katetta.

      Poista
  4. Hyvä postaus, tämä asia askarruttaa varmasti monia.

    Minä istutin luiskaan seppelvarpua. En laittanut ollenkaan maisemointikangasta vaan pelkkää haketta kasvien juurelle. Toivon, että selppelvarpu olisi rikkoja voimakkaampi kasvultaan. Eka kesä vasta takana, joten kitkemistä on ainakin tänä kesänä saanut tehdä. Saapa nähdä miten jatkossa...

    Miia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mielestä sillä on isoin merkitys että mikä se kasvupohja on. Meillä luiskassa on vanha hiekkamultamaa jossa rikat ovat kasvaneet pari vuosikymmentä. Siemenpankki on silloin valtava juurien lisäksi. Jos paikalle tuodaan uutta rikatonta multaa, voi pelkkä kate ollakin riittävä. Kankaan käyttökään ei ole ihan ongelmatonta. Itse en vedä kangasta täysin kiinni juurenniskaan, koska monet pensaista kasvavat paremmin kun kangas ei ole niissä kiinni. Jos minulla on kasveja alueella niin käytän kangasta lähinnä hoitopoluilla.

      Poista
  5. Hyvä postaus Kati! Minullakin on ongelma-rinne, jonka rikat olen saanut nyt kuriin katteen avulla, mutta kate valuu aina alas. Mutta tämän postauksen luettuani, päätinkin loiventaa rinnettä, unohtaen tukimuuri systeemit. Hyvä vinkki kortteen poistoon, menee testaukseen.

    VastaaPoista
  6. Kiitos vinkistä kortteen kanssa, se on meillä jossain kohtaa ongelma. Maisemointikangas on minusta vähän turhan heikko yksinään rikkoja vastaan. Kaksinkertaisena pitää hyvin rikat poissa paitsi että juolavehnä tunkee siitäkin läpi. Valkoinen paksu maanrakennus/suodatinkangas taitaa olla ainut mistä ei tule mikään läpi maatumattomista kankaista. Jos saa maatua niin silloin käytän sanomalehteä, pahvia, puuvillalakanoita ja nyt viimeisimpänä ideana räsymattoja.

    VastaaPoista
  7. Kiitos tästä peltokorte-vinkistä, kokeilen kyllä ensi kesänä!
    Takapihan kukkapenkistä se on lähes hävinnyt sitä mukaan kun penkki on rehevöitynyt muulla kasvustolla, tai ainakaan sitä ei näy niin paljon:)

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig