tiistai 31. maaliskuuta 2020

Satoa ja iloa hedelmä- ja marjatarhasta

Yksi parhaista jutuista isossa pihassa on se, että saa satoa ja iloa omasta hedelmä- ja marjatarhasta. Ilo on minulle vielä isompi juttu kuin sato. Hedelmäpuut kukkivat keväällä niin komeasti, että pitäisin ne ilman satoakin. Sato on sitten bonus, josta nautitaan vuoden ympäri, kun pakkanen pursuaa marjoja.


Eniten innoissani olen karhunvatukoista ja pensasmustikoista. Odotan myös kieli pitkällä suklaakirsikoiden kasvua. Toistaiseksi niistä on saanut vain maistelumarjat. Suklaakirsikoiden lisäksi puutarhassa kasvaa hapankirsikoita, luumuja, kriikunoita, omenapuita ja päärynäpuu.


En kerää kaikkea satoa. Omenoita kannan sisälle sitä mukaan, kun niitä tulee syötyä. Hedelmät ja marjat kyllä usein kelpaavat kyläilijoille. Mustaherukoihin on välillä jonoa. Appivanhempani saavat niistä aimoannoksen, mikä on mielestäni hyvä. Meillä ei mene koko marjamäärää, ja on kurjaa antaa mennä sadon hukkaan. 


Herukat ovat jokapaikan pensaita, mitkä sopivat lähes pihaan kuin pihaan. Omat suosikkini ovat punaiset ja vaaleanpunaiset herukat. Ne ovat myös kauneimpia. Pensailla on myös koristearvo, vaikka satoa ei tulisikaan hyödynnettyä kokonaan. Meillä herukat menevät lähes kokonaan smoothieihin, joiden suurkuluttaja olen. 


Erikoisin satokasvi pihallani on viininrypäle 'Zilga'. Se tekee jättimäisen sadon. Joka vuosi jaksan hämmästellä sitä. On ihanaa käydä kurkkimassa lehtien alla kypsyvää satoa. 


Satokasveista ja omavaraisuudesta kiinnostuneille pyörii tällä hetkellä podisarja Versoilevan sivuilla. Voit kuunnella sarjan toisen jakson suoraan alla olevasta soittimisesta. Ensimmäiseen osaan pääset tästä linkistä.Ihanaa viikkoa!

SHARE:

2 kommenttia

  1. Nyt kun on kerrankin aikaa kotona, niin laitan hanskat käteen ja alan mylläämään puutarhaa. Haluisin sinne just hyötykasveja, jotta voisi olla omavarainen. Kiva lukea tätä blogia, saa paljon vinkkejä aiheeseen.

    VastaaPoista
  2. Oi, ihana postaust! Kyllä tässä kovasti jo kevättä ja kasveja odotellaan, ilman puutarhaakin :)

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig