tiistai 3. maaliskuuta 2020

Yrttejä kylvöillä ja taimina

Yrtit kuuluvat meillä olennaisesti ruukkupuutarhaan, kesäkeittiöön ja kasvihuoneeseen. Laatikkotarhaan kylvän joka vuosi tillin ja persiljan suorakylvönä. Kasvihuoneessa itää laakeissa astioissa erilaisia basilikalajikkeita, kuten pienilehtistä basilikaa ja kanelibasilikaa. Monivuotisille yrteille olen varannut paikat laatikkotarhan laitamilta. Siellä kasvaa suuret määrät lipstikkaa ja erilaisia minttuja sekä iisoppia.


Valmiita taimia ostan erityisesti parvekkeen ja kesäkeittiön ruukkupuutarhoihin. Yrteillä on yhtä suuri ellei isompikin rooli koristekasveina kuin hyötykasveina. Haluan, että taimet ovat suuria, näyttäviä ja topakoita. Kukkivista maustekasveista on ihana nauttia mahdollisimman pitkä pätkä kesästä. Laventeli on näistä ihan ykkönen. Istutan aina monta taimea isoon ruukkuun, lannoitan ja kastelen reippaasti. Näin tupsu- ja tähkälaventeli kokemukseni mukaan voivat parhaiten. Käytän laventelia lähinnä koristeena kakkuihin, leivonnaisiin ja salaatteihin. Vaikka en käytä laventelia maustamiseen, miellän kasvin kuitenkin yrttikasviksi. Yrteillä on ihan omanlaisensa habitus ja niitä on kiva yhdistellä ruukkupuutarhassa.


Olen hieman huono opettelemaan uusien yrttien keittiökäyttöä. Se ei ole estänyt kokeilemasta yrttejä laajasti. Nautin yrteistä yhtä paljon - tulivat ne käyttöön tai eivät. Tänäkin keväänä ostan laventeleita, sitruunamelissaa ja korianteria ruukkuihin. Oliiviyrtti on niin hauskannäköinen, että sen ostan aina koristeeksi. Käyttää en sitä osaa.


Jos innostuit yrteistä, lue Versoilevan uusin artikkeli. Tein sinne myös listan mikä helpottaa, jos olet suorakylvöjen ystävä. Kuuntele alla olevasta soittimesta myös uusin Puhetta puutarhasta -podcast, jossa aiheena on yrttien kasvatus.
 
SHARE:

1 kommentti

  1. Iso osa yrteistä ilahduttaa kukkiessaan pölyttäjiä, joten ei niin väliä vaikkei niitä ruuanlaitossa osaisi käyttääkään. Itse mietin paljon juurikin pölyttäjiä kun kylvän kasveja ja yrttejä. Esimerkiksi meillä mäkimeirami on ylivoimainen suosikki kimalaisten keskuudessa, mutta pitsan päällähän se ei oikein maistu miltään ja leviääkin siemenistä ihan joka paikkaan. Yrttioreganoksi kasvatan aina kreikkalaista oreganoa jossa on todella voimakas maku. Ja kyllä yrtti-iisot ja iisopitkin saa olla hyönteisten herkkua, niitä en ole koskaan käyttänyt yrttimielessä mihinkään. Tämän kesän siemenkylvökokeiluihin pääsee tähkälaventeli ja basilika Floral Spires Lavender, nekin hankittu lähinnä kimalaisille, mehiläisille ja perhosille :)

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig