torstai 23. heinäkuuta 2015

CALIFORNIA DREAMING

Seuraan työni puolesta ja omaa hupiani myös maailman puutarhatuulia ja -tyylejä. Viime aikoina olen herkutellut tällä california-garden–tyylillä. Netti on pullollaan näitä ihanuuksia.

 (kuva: nanscapes.biz)

Se mikä tyylissä viehättää on jännä värien yhdistäminen ja kestävän kehityksen ajatus. Tällaisilla paahteisilla ja kuivilla alueilla on tyypillistä, että nurmikkoa pidetään tuhlaamisen ja pröystäilyn merkkinä. Vihreä pläntti kuluttaa valtavasti vettä pysyäkseen vehreänä. Julkkiset saavat arvostelua niskaansa tasaisin väliajoin veden tuhlaamisesta. 

 (kuva: bloghuts.com)

Siinä missä Kaliforniassa pärjääjät aloet ja kaktukset, niin meillä tämä olisi toteutettavissa mehitähdillä, maksaruohoilla, heinillä, kuivan paikan perennoilla sekä kuorikatteella ja soralla.
Värimaailmaailmaltaan nämä puutarhat toistavat kylmää sinivihreää, lämmintä keltaista, poltettua oranssia, purppuraa,  punaista ja kylmää violettia.

 (kuva: lowes.com)

Meille taitaa olla tutumpaa englantilaiset ja ranskalaiset puutarhat, mutta välillä on hyvä kurkistaa rapakonkin taakse. Erityisesti paahteiset ja hiekkaiset rinteet voisivat meillä nauttia tästä värikylvystä. Peurankellot, neilikat, hopeatoppo, sininata ja fuksianpunaiset koristekärsämöt.... Istuisi hyvin Suomeenkin.
(kuva:latimesblogs.latimes.com)

Toivon mukaan näitä pääsisi joskus myös kiertämään paikan päälle.
SHARE:

12 kommenttia

 1. Tdellakin vähän erilaista mihin meillä on totuttu, jo ihan värien puolesta. Mutta ei hassumpia kuiviin olosuhteisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta on i-ha-naa katsella mitä muualla maailmalla tehdään. Värit taitavat olla kyllä parhaimmillaan alueilla joilla paistaa aina :D

   Poista
 2. kauniita! trendin ymmärtää hyvin, koska Kaliforniassa on vedestä pulaa, eikä sateetkaan suosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta on upeaa, että taustalla on nimenomaan kestävä kehitys ja kauneus on luotu sen mukaan.

   Poista
 3. Onpa siellä hienoa, aivan erillaista kuin meillä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kai näissä kiehtookin. Tykkään myös katsoa nimenomaan värien yhdistämistä eri puolilla maailmaa.

   Poista
 4. Onhan nuo todella paljon kauniimpia, kuin runsaasti vettä tarvitseva numikko. Tai muovinurmi, johon uutisten mukaan kalifornialaiset ovat kuivuuden vuoksi alkaneet siirtyä. Siis ajattele, muovinurmi, kun tarjolla olisi noin monimuotoista ja väristä kasvillisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muovinurmikko kuulostaa niin väärältä kuin olla ja voi. Ja kuivaakin kuivemmalla alueella tavallinen nurmikko ihan puhtaasti vastuuttomalta. Muovinurmi kuulostaa kyllä aivan järjettömälle, jos vaihtoehtona on nuo yllämainitut kasvit.

   Poista
 5. Hienot kuvat! Tuo Kalifornian vesipula tuli niin lähelle, kun tyttäremme oli siellä kielikurssilla tänä kesänä. Yritin kysellä kasveista vaikka mitä, mutta ei paljon irronnut factoja. Outletit olivat kiinnostavampia...
  Mutta vesipula siellä oli ja kuumaa. Tyttäremme isäntäperheen pikkuinen piha oli täynnä ruukuissa olevia, meille huonekasveina tuttuja kasveja.
  Mutta ei voi kyllä koskaan sanoa, ettei kasveja olisi joka olosuhteisiin. Myös meidän kuumiin ja kuiviin paikkoihin. Vaikkei niitä kyllä tänä kesänä muista olevankaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottaa! Muistankin kuin kirjoitit niistä. Mulla on Kalifornian matkasta niin pitkä aika, että mieleen jäivät lähinnä palmut ja supersiistit nurmikot :D Ai niin ja sitruunapuu :D

   Poista
 6. Onpa kauniita ja värikkäitä istutuksia! Viime vuonna istuttelin meidän rinteeseen neilikkaa, nyt kesäkuussa punakärsämöä. Ehkä jokin heinä voisikin olla hyvä lisä, sillä rinteestä tuli melko värikäs omaan makuun. Maksaruohot kukkivat monen neliön alalla yhtäaikaa pikkulaukkojen kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heinät kyllä rauhoittavat kummasti värikkäitä istutuksia. Eniten tykkään sellaisista vaaleista heinistä kuten kastikka.

   Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig