tiistai 28. heinäkuuta 2015

JÄTTILÄISRETIISI JA PARVEPAPU

 Niin se sai tämäkin tarhuri huomata, että eivät ole kesät veljeksiä eivät. Hyötykasveissa tämä kummallisuus näkyy eritoten. GreenCaren Kasvumaa-säkissä kasvaneet maissit eivät ole olleet moksiskaan valon puutteesta ja ne kukkivat jo komeasti. Toiseen säkkiin leikkasin reiät kolmelle maissille ja toiseen säkkiin viisi reikää pavuille. Reiästä olen lurauttanut sopivasti vettä ja sillä tämä komeus on nyt kasvanut.


Pavut ovat aiemmin tuottaneet jo hyvän aikaa satoa tässä vaiheessa. Kylmälle arka papu kukkii vasta, mutta hyvin se ehtii vielä. Härkäpapu ja vahapapu ovat sopineet tosi hyvin parvekkeellekin. Näiden lisäksi minulla kasvaa säkeissä kasvihuonekurkkua. Kaikkea kannattaa kokeilla. Varsinkin parveke houkuttaa hulluttelemaan. Olen todennut, että säkeissä ja ruukuissa täällä voi kasvattaa kaikkea mitä kasvimaallakin.


Kaikk perunalajikkeet eivät ole puolestaan olleet villinä näin märkään ja viileään kesään. Kaksi perunalajikkeista alkoi mädäntyä pystyyn. Kaivaessani kärvisteleviä taimia maasta ylös sain onneksi huomata, että pinnan alta löytyi satoa. Osa perunoista voi sen sijaa oikein hyvin. Ota tästäkin nyt selvä sitten.

Kesän paras löytö oli tämä kiinalaistyyppinen jättiretiisi 'Dragon F1'. Nämä retiisit ovat järkyttävän kokoisia ja ne eivät muutu samalla lailla puutuneiksi kuin pikkuretiisit kasvessaan isoiksi. Näitä kippoon ja avokadoöljyä sekä krassin lehtiä päälle. Nam! Näillä korvaan vokkipannulla myös retikan jonka unohdin kylvää. Tämä ihanuus meni ehdottomasti jatkoon.

Kyllä omat kasvikset on niitä kaikkein parhaimman makuisia!

SHARE:

20 kommenttia

 1. Sinullahan on jo hyvän kokoista perunaa. Eilen kopaisin yhden varren maalla ja perunoita oli, mutta vielä liian pieniä kattilaan laitettavaksi, joten vielä hetki pitää malttaa. Pihalla sitä vastoin ruukuissa on jo hyvällä mallilla satoa tulossa. Huomasin myös muuten tuon saman, eli maalla meillä osa potun varsista kellastuu ennen aikojaan. Mielenkiintoinen tuttavuus tuo jättiretiisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niistä keltalehtisistä (joista osa oli mennyt jo mustaksi) perunoista oli osa maan alla jo ihan läpeensä mätiä. Tai lähinnä yksi peruna ja juuri. Luulen, että se oli kaikissa se istutettu peruna. Taisin nostaa nuo kreivin aikaan. Yllätyin, että oli näinkin hyvän kokoisia, kun ei ole edes mikään aikainen lajike kyseessä. Ja koklaa jättiretiisi :D

   Poista
  2. Täytyy laittaa tuo retiisi ensi kevään ostoslistalle :)

   Poista
 2. Wau mikä retiisi! Kiitos vinkistäsi Kati! Ei kasva eikä kuki, nimittäin avomaan tomaatit ja paprikat. En usko, että saan niistä satoa tänä kesänä=(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun tämän kesän onnettomat ovat chili ja paprika. Kaikki muu tuntuu tulevan hitaan varmasti. Mä luotan, että kyllä ne elokuulle ehtii. Tomaatti tekee jo kypsiäkin. Kohta niitä tulee ämpärikaupalla :D

   Poista
 3. Tämän kesän jälkeen raidan muuttaa kerrostaloon ja ryhtyä parvekeviljelijäksi. Kasvit kasvavat ja kukoistavat, eivätkä vaadi tukemista. Ei vaiskaan, kunhan kiukuttelen. Ehkä sentään ostan tuollaista jättiretiisiä. Yksi sellainen on isompi, kuin tämän kesän koko sato.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei :( Meillä on tosi hyvä paikka sekä kasvimaalle, että parvekkeelle. Tämä on täysin auki etelään ja länteen. Ja tuo retiisin kokokin taisi olla aika moukan tuuuria. Tuon lajikkeen laitan kyllä itsekin mieleen. Ei tunnu ollenkaan järkevältä niitä pikkupalloja enää kasvattaa.

   Poista
 4. Meillä perunalajike "Rikea" on toiminut hyvin nyt kahtena kesänä, ei ollut moksiskaan viime vuoden sateisesta kesäkuusta. Omalla kasvimaalla olen huomannut että mikään vuosi ei kaikki kasva tasaisesti, milloin ei onnistu peruna, milloin porkkana tai herne, tai joku muu. Tänä vuonna minun parsakaalit kasvavat komasti, niinkin komeasti että vain kukkivat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaalit tuntuvat tykkävän. Mulla taisi jäädä parsakaali liian myöhäiseksi, mutta kyllä ne siellä kovasti kasvaa. En usko, että satoon asti ehtivät. Mutta saas nähdä, kun eivät ole ihan niin kylmän arkoja. Olisi kyllä ollut hauskaa nähdä parsakaali omassa pihassa. Ensi kesänä kokeilen kukkakaalin ja mieluiten ajoissa :)

   Poista
 5. Kyllä se niin taitaa olla, että mitä lyhempi matka ruoalla on omaan pöytään, sitä paremmalta se maistuu:)

  VastaaPoista
 6. Komeaa kasvua ja satoa. Minun maissini kaatuivat heti kättelyssä toukokuun lopun myrskytuulissa. Vielä ne sinnittelevät, mutta satoa on turha odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parveke on katettu ja antaa suojaa, vaikka se on edestä avoin. Musta nämä ovat myös hauskan näköisiä, vaikka satoa ei tulisikaan. Ja onneksi Leena tulee aina uusi kesä! :)

   Poista
 7. Ihania kasvimaan tuotteita! Mahtava retiisi. Minä vaan ihailen niitä; itselläni kasvimaa on ihan pieni läiskä, jossa on vain salaattia, tilliä ja persiljaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla kasvimaa on paisunut kuin pullataikina. Koska hyötyä on paljon myös parvekkeella, niin kokonaismäärää on kerralla vaikea tajuta. Yllättävän paljon sitä kyllä jo on.

   Poista
 8. Minulla on kasvusäkki ensimmäistä kertaa kokeilussa, ja olen todennut sen todella hyväksi. Ehdottomasti myös ensi vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ehdottoman kätevä! Jos syksyllä kippaan sen uuden istutusalueen pohjalle. Tuossa on hyvää multaa vielä seuraavillekin kasveille, jotka eivät ole niin vaativia kuin hyötykasvit.

   Poista
 9. Ihana katsella tuollaista satoa!
  Ensi kesänä mun täytyy kyllä ryhdistäytyä noiden hyötykasvien suhteen ja keskittyä niihin paremmin.

  VastaaPoista
 10. Onpas kookaita sekä maissit että retiisit! Mulla maissit eivät ehdi tänä vuonna, on ollut liian kylmää tuolla avomaalla. Harmi juttu, sain taimet kuitenkin hyvin onnistumaan.

  VastaaPoista
 11. Mulla sama havainto retiisien suhteen. 'French Breakfast 3' on kasvanut ihan jättiläiseksi, mutta pysynyt kuitenkin rapsakkana ja maukkaana. Tosin nyt kun kaivoin siemenpussin esiin, siellä todettiin "viihtyy kuohkeassa ja kosteutensa säilyttävässä maassa." Uusi pussimulta ja tämän kesän kelit... Mikäs siinä retiisien köllötellessä!:D

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig