perjantai 8. kesäkuuta 2018

4 hyvää syytä rakentaa hoitopolkuja

yhteistyö: GreenCare

Hoitopolut ovat tärkeä osa puutarhaa. Hyödyn lisäksi niistä on hupia. Polut ovat myös helppo tapa luoda ilmettä pihaan. Kokosin 4 vinkkiä, joiden jälkeen et voi enää pidättäytyä rakentamasta ainakin muutamaa polkua pihaasi. 


Hoitopolkua kutsutaan myös nimellä hoitokäytävä. Tavallisimmin sillä tarkoitetaan pientä polkua kasvillisuuden lomassa. Niiden avulla hoito on helpompaa, kun istutuksiin ulottaa eri puolilta. Pihaa suunnitellessa kannattaa miettiä kuitenkin laajemmin. Polkujen lisäksi pitäisi oikeastaan puhua pihan hoitoverkostosta. Kun sijoitat kompostia, varastoa, halkopinoa tai vaikka keittiöpuutarhaa, mitoita käytävät sen mukaan miten niistä pitää päästä kulkemaan. Kottikärryt ovat hyvä mittari. Olisi myös mukava, jos kärryttelijän ohi pääsee vastaantulija. Kottarin kääntösäde on lisäksi moninkertainen ihmiseen verrattuna. Summa summarun. Tee pääväylät kyllin leveiksi. Hoitokäytävien, polkujen ja kulkuväylien ei tarvitse kaikkien olla saman levyisiä. 


Hoitopolut voivat olla näkyviä, piilossa tai jotain siltä väliltä. Joskus voi sijoittaa vain astinlaattoja pensaiden väliin. Ne ovat huomaamaton ja kätevä lisä, joiden kautta hoito sujuu sukkelammin. Poluista kannattaa ottaa ainakin osittain ilo irti. Niillä on helppoa ja edullista luoda ilmettä pihaan. Polkuverkostoa luodessa on hyvä muistaa, että pinnat voivat vaihdella eri puolella pihaa. Polun voi kattaa GreenCaren kuorikatteella tai koristekatteella. Värivaihtoehtoja on useita. Kovista pinnoista kivituhka, singeli tai laatoitus on hyvä ratkaisu. Metsäpuutarhan ystävä kattaa polun neulasilla. Ei myöskään kannata unohtaa nurmikäytäviä. Sellainen on upea esimerkiksi niityn keskellä. Materiaalin valintaan kannattaa käyttää tovi, sillä niitäkin pitää hoitaa. Nurmi tarvitsee säännöllisen leikkauksen ja kivituhkaa saa raaputella ja kitkeä vaikka kesät läpeensä. 

Pintojen lisäksi tärkeää on muotokieli. Pehmeiden linjojen ystävä etenee kaarilla. Polut voivat olla hyvin myös viivasuoria ja jopa säntillisen kulmikkaita. Jonkunlainen johdonmukaisuus läpi pihan on hyvästä. Poluilla ja käytävillä on suuri merkitys pihan ilmeeseen. Kasvien lopullisen koon hahmottaminen vaatii paljon jopa kokeneelta harrastajalta. Kun pensaita istuttaa, on vaikea muistaa, että taimen koko voi olla lopulta kymmenkertainen. Laajat kuorikatteella päällystetyt hoitopolut tuovat ilmaa istutusten väliin myös silloin, kun puuvartiset kasvit ovat jo isoja. Reunat voi halutessaan reunustaa esimerkiksi reunanauhalla tai reunakivillä. Aina reunoja ei tarvita. Anna kuorikatteen jatkua myös pensaiden alle. Kasvillisuuden väliin jäävä tyhjä alue muodostaa rennon hoitopolun. 


Hoitopolut ovat ehdottomasti myös lasten juttu. Meillä omat ja vieraat lapset ovat aina tykänneet juosta pitkin polkuja. Mitä kapeampia ja kiemuraisempia, sitä enemmän ne houkuttavat. Pensaiden taakse katovat polku on kuin tehty piiloleikkejä varten. Tämän kauniimmaksi ei leikkikenttä muutu. 


Miten hoitopolut on teillä ratkaistu?

Aurinkoista viikonloppua!

SHARE:

4 kommenttia

 1. Hauska lukea aiheesta, jota on itse juuri kovasti miettinyt. Haluaisin vähentää nurmikon määrää puutarhassa, mutta miten rakentaa se niin, että jäljelle jäisi mielenkiintoisia polkuja ja puutarhan toimivuus säilyy.

  VastaaPoista
 2. Olisi kiinnostavaa nähdä kokonaisuus kauempaa kuvattuna, miten olet toteuttanut hoitopolut. Oma isompi perennapenkki tarvitsisi ehdottomasti tällaisen.

  VastaaPoista
 3. Meillä kukkapenkkien hoitopolut on tähän mennessä toteutettu jalan alle sopivilla kivillä, muualla on nurmikkoa jota pitkin kulkea paikasta toiseen. Unelmieni nurmettomassa puutarhassa olisi erilaisia polkuja niin istutusalueilla kuin niiden välissäkin :)

  VastaaPoista
 4. online mba in india
  It is intriguing to see the entire captured from a separation, how you have taken care ways. My greater herbaceous outskirt certainly need such.

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig