torstai 14. kesäkuuta 2018

Jatkoon vai ei?


Vuorikaunokki ei kuulu suosikkeihini. Tämä kasvi tuli kaupanpäällisinä kiinteistön mukana. Kukkavaihe on jopa viehättävä, mutta kasvutapa ei. Kasvi jotenkin levähtää helposti, ja kun kukintavaihe on ohi, kasvi lakastuu ja harmaantuu saman tien jo heinäkuussa. Tänä vuonna röntsäkettä saadaan ihailla jo ennen juhannusta. Olen siirtänyt kasvin tontin nurkkaan odottamaan tuomiotaan. Siinä se on iloisesti levinnyt entisestään. Nyt jo melko muhkea kasvusto on yllättävän upea kukassa. Olen huomannut saman muidenkin rumilusten kanssa. Massaistutuksena ne toimivat yllättävän hyvin. Joten arvon blogin lukijat. Laitetaanko jatkoon vai ei?


Aurinkoista viikonloppua!


SHARE:

29 kommenttia

 1. Vuorikaunokin kohtaloa minäkin pähkäilen. Tykkään ja en, joten luultavasti ainakin siirto muualle on pian ajankohtainen. Eniten ärsyttää sen tapa rönöttää ja kaatua muiden päälle. Kaunis, mutta liiaksi velttoileva kaveri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepä juuri. Röntsäke kuvaa tätä kasvia tosi hyvin :D

   Poista
 2. Oi, minä kyllä sanoisin jatkoon.😊
  Minulla on myös tuolla tontin varjoisassa nurkassa vuorikaunokki (vuosia sitten löysin metsätien varrelta,
  -tiesin kyllä että ilman maanomistajan lupaa ei saisi ottaa...🙄) ja vaikka tosiaan on niinkuin mainitsit, niin en raaskii hänestä(kään) luopua.
  Ihanaa viikonloppua.🔆

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hankalissa paikoissa nämä hankalat kasvit ovat usein kullan arvoisia. Mulla ei oikein ole sellaista hankalaa paikkaa enää.

   Poista
 3. Täältä tulee tiukka tuomio, ei jatkoon! Kukka on tosiaan kaunis sen hetken, mutta kasvutapa ja etenkin leviämistapa on sellainen, etten suin surminkaan sen tainta meidän mäelle huolisi.

  Mukavaa viikonloppua, toivottavasti sade piristäisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhahhaaa.... Ihan paras! Arvasin, että joku uskaltaa tänkin sanoa.

   Poista
 4. Minulla vuorikaunokki on sijoitettu aika köyhään maahan kuusikon laitaan ja siinä on ainakin ihan verraton - saisi jopa levitä laajemmallekin. Leikkaan kukinnan jälkeen varret pois, niin kukkii alkusyksystä vaatimattomammin uudelleen ja lehdistö pysyy vehreänä ja ryhdikkäänä koko kesän. Onkohan tämä monilla liian hyvässä maassa? Olen huomannut saman tähkätädykkeellä: tavallisessa perennapenkissä ihan mahdoton (leviää mahdottomasti, kasvaa metrin korkeaksi ja retkottaa sitten toisten päällä), mutta kuivemmassa penkissä pysyy hyvin aloillaan ja varret maltillisen mittaisina ja pystyssä syksyyn saakka.
  t.Tiitu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näissä tällaiset on pelastajia. Toinen hankala / mahtava on maahumala. Menee valossa ja varjossa ja elää pyhällä hengellä. Takuuvarma vihertäjä, joka kestää tallaamista. On näillekin kasveille paikkansa.

   Poista
 5. Jatkoon :). Mutta helppo täältä toki nyökytellä, kun kuvissa on se paras aika meneillään. Tulee ihan "ennenvanhaiset" ruiskaunokit peltojen reunoilla mieleen.

  VastaaPoista
 6. Samaa pohdin minäkin! Palstaviljelijänä tilaa ei ole yllinkyllin ja tämä tosiaan leviää hulluna. Sain pienen alun vuosi sitten ja nyt olen jo jakanut tätä kaksi kunnon alkua.. mutta ehkä se toimisi kasvimaalla niin että pitää sen sopivan kokoisena? Kukat on minustakin kivat, ja olen niitä surutta kerännyt luonnonkukkien kanssa kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä uskailtaisinko palstalle ottaa. Ainakin kukkavarret pitäisi leikata. Kasvi siementää hulluna. Sen lisäksi, että leviää iloisesti myös rönsyistä.

   Poista
 7. Sekä että, jossain paikassa vuorikaunokki on kukkiessaan hyvin kaunis. Olisiko se kuitenkin taka-alan ja nurkkapaikan perenna ja kukkavarsien leikkaus kukinnan jälkeen pitää sen ryhdissään ja silmää miellyttävänä.. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkään tän kukinnasta. Tulee mieleen ohdake. Mutta muuten niin kovin hankala. Se kuihtumisvaihe näyttää siltä kuin kasvissa olisi tauti.

   Poista
 8. Voi että samaa mietin tuon kukan kohdalla. Olen monta kertaa meinannut sitä tädiltäni ottaa juurakkona, mutta aina jätän sen. Rakastan ruiskukkaa, ja tuo muistuttaa sitä joltakin osin. Mutta en ole uskaltanut sitä pihalle vielä tuoda. Kuviasi katsellessa jäin miettimään, että Kanadanvuokon kanssa metsän reunaan voisi tuo sopia. Siinä saisivat molemmat rehottaa mielin määrin. Eli ehkä kuitenkin jatkoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruiskukkakin tästä tulee mieleen ohdakkeen lisäksi. Kaunis tämä on. Jos sulla on yhtään sellainen jättitontti kuin siskollasi niin jossain metsänlaidassa tämä olisi oikein kiva!

   Poista
 9. Jatkoon olen minäkin vuorikaunokin toistaiseksi pihallani äänestänyt. Se kasvaa hiukan sivummalla, joten siinä leviäminenkään ei ole ongelma. Ongelma on se, että aina en muista leikata kaikkia kukkavarsia, joten siementaimia ilmestyy hiukan sinne sun tänne, mutta kitkemällähän niistä selviää ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sivummalla kuuostaa hyvältä. En mäkään muista leikata ikinä. En tajua miksi, kun tämä on niin hankala. Lähes kaiken muun kuitenkin leikkaan.

   Poista
 10. Tykkään kovasti tämän kukinnasta, mutta se rösähdys kukinnan jälkeen ei kyllä innosta. Silti kukka saa meillä elellä, koska taimen sain lapsuudenkodistani ja jo mummilla sitä oli kukkapenkissään. Kantaa mukanaan niin montaa muistoa, että olen valmis kestämään rumankin vaiheen. Ihanaa kesää sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaiset kasvimuistot on musta niin sykähdyttäviä. Mulla juhannusruusu tuo mieleen mummolan :) Ihanaa kesää Maria!

   Poista
 11. No nyt sai nimen tuo kumma asukki joka on meidän pihaankin saapunut ja tuntuu viihtyvän (vähän liiankin hyvin). Minäpä taidankin siis vain siirtää sitä vähän, olkoon ja kukkikoon, mutta ei ihan paraatipaikalla, mistä lie siihen tullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän kyllä viihtyy, vaikka koko pihan alalla :D Valtaa pian sen paraatipaikankin :D

   Poista
 12. Onko tätä useampaa lajiketta, omani on nimittäin lilaan vivahtava ja kukat isoja? Ovat todella hyviä leikkokukkia, yli viikon menevät maljokossa.
  Minulla kasvaa täydessä auringossa ja on nyt kuivaa. Alkaa ränsistyä, mutta olen pannut koirien syyksi, kun nostelevat kinttuaan joka toisen puskan kohdalla..
  Ei leviä mihinkään, olen miettinyt miksi toiset moittii leviämistä, mutta olisko niin kuin anonymi sanoi, että hyvässä mullassa???
  Enpä sano nyt juuta enkä jaata ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa. En ole tätä nähnyt myynnissä missään ikinä ja paljon olen myymälöitä kiertänyt jo työnkin puolesta. Maaperällä saattaa olla myös vaikutus kasvin sävyyn. Kasvi menee selvästi missä vaan.

   Poista
 13. Sulla(kin) taitaa olla pihalla kokoa, joten jatkoon! Jos se sopivasti jo kasvaa sivummalla, niin siinähän se on omalla paikallaan nyt. <3

  VastaaPoista
 14. Minä tykkään! Sopivassa rajatussa paikassa toisten vahvojen kanssa aivan ihana :)

  VastaaPoista
 15. Mullakin kasvaa tuota edellisten asukkaiden jäljiltä. Muualta kitken sen surutta pois, mutta tuijan takana annan sen kasvaa pienenä puskana. Mielestäni sen kukat on todella kauniit ja aika täydellisen siniset. Nyt olen pähkäillyt, mitä istuttaisin sen viereen. Tällä hetkellä siinä on epämääräinen läntti lähinnä rikkakasveja.

  VastaaPoista
 16. Minulla on sama ongelma. Kukkiessa kaunis, mutta sen jälkeen ihan röntty. Osan jo hävitin

  VastaaPoista
 17. Pakko todeta muiden argumenttien lisäksi, että ainakin viime viikonloppuna vuorikaunokki oli palstani suurin pörriäismagneetti. Hirveä kuhina kävi! Se ei liene huono asia. :)

  VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig